Anmeldelse: ‘Håndbog for psykiatribrugere og pårørende’

Anmeldt af Sabrina F. Jørgensen
‘Jeg har selv anvendt bogen flere gange’

 

forside4I Borderlinenetværkets rådgivning har vi ofte lidende og pårørende der spørger til rettigheder i sundhedsvæsenet og specielt i forhold til psykiatrisk behandling. Jura kan være en jungle, og derfor for de fleste svær at finde rundt i. Netop derfor vil jeg anbefale denne bog.

Bogen beskriver nemlig situationer vi ofte hører om i Borderlinenetværket. Det er derfor positivt at den kan hjælpe både rådgivere, lidende og pårørende i disse tilfælde. Jeg har selv anvendt bogen flere gange, for eksempel når jeg manglede et hurtigt svar på en juridisk problemstilling, eller til at guide mig videre til andre kilder.

Vi skrev bogen, fordi vi som pårørende ofte har stået i den situation, at vi ikke har kunnet finde de oplysninger, som vi havde brug for, når vi har skullet diskutere med behandlerne i behandlingssystemet, hjælpe brugere eller pårørende med en klagesag – eller blot havde lyst til at vide lidt mere om vores og vores syge pårørendes rettigheder.”

Bogen er skrevet på en overskuelig og letlæselig måde så alle kan være med. Man finder let den information man søger. Der er også en vejledning som introducerer de begreber der anvendes i bogen. Læseren får dermed gode forudsætninger for at forstå områdets jura. Endelig er der fodnoter så man kan finde den regel, lov eller kilde man har brug for. Lovene ændres dog ofte, så der er risiko for at paragrafferne ændrer sig. Man bør derfor dobbeltchecke kilderne hvis man vil bruge dem når man kommunikerer med behandlingssystemet.

De nye rettigheder der findes i kraft af blandt andet FN’s Handicapkonvention og andre internationale konventioner er inkluderet i bogen. Den forholder sig også til inddragelse, forebyggelse, frivillig indlæggelse samt behandling og udskrivning. Desuden beskrives tvang i psykiatrien og retspsykiatrisk behandling – men også behandling uden for psykiatriske afdelinger. Endelig giver den oversigt over sociale ydelser og sagsbehandlingsregler med alt hvad dertil hører af klagegang, tilsyn, domstolskontrol og erstatning.

 

Håndbog for psykiatribrugere og pårørende
Ellen Margrethe Basse og Knud Kristensen
Sind, 4. reviderede udgave, 2013
Sabrina F. Jørgensen er rådgivningsleder for Borderlinenetværket

Skriv et svar