The Buddha and the Borderline. A memoir.
Kiera van Gelder, udgivet i 2010, New Harbinger Publications, Inc.
The Buddha and the Borderline er en selvbiografisk fortælling på engelsk, hvor hovedpersonen Kiera deler med os, hvordan hun igennem en årrække først får diagnosen Borderline og dernæst oplever at blive fejlbehandlet, at modtage korrekt behandling, at opdage buddhismen – samt generelt bare prøver at få sit liv til at hænge sammen. Hun fortæller ærligt om selvskade, misbrug, relationer til andre mennesker (både familie, kærester og kollegaer), om hvordan hun oplever den behandling, hun får tilbudt, og til sidst, hvordan hun vælger at blive buddhist og opnår en form for fred med sin diagnose og med sig selv.
Jeg er VILD med den her bog. Så er det sagt. Jeg synes at, det er en bog, som alle med Bordeline burde læse. Ja, faktisk burde pårørende til borderline-lidende også gøre det.
Kieras historie er, som før nævnt, hudløst ærlig. Den er skarp og stærk og kras. Og den er også på visse steder fortalt med et glimt i øjet. (Som lille sidenote, så er der passager i den, som kan virke triggende; det ER en bog om Borderline – ikke et eventyr).
Det er en bog, som jeg personligt synes, giver mange aha-oplevelser. Den kan få det til at sige ”klik” inde i hovedet på den rigtige måde. Den holder et spejl op foran én selv på godt og ondt.
Jeg kan personligt lide bogen, fordi den ikke er en stor undskyldning eller et studie i selvmedlidenhed. Det er en afrundet historie og ditto billede af en person med Borderline.
Historien skal også ses som en kæmpe inspiration til de mennesker der har Borderline tæt på livet. Jeg blev selv fyldt med håb efter at have læst den. Håb om at komme ud på ”den anden side”. Håb om, at der også er plads til mig i det her samfund. Håb om, at også jeg kan få det liv, jeg gerne vil have.
Selvom man muligvis ikke er særligt religons- eller filosofi-interesseret, så må man endelig ikke lade buddhisme-delen afskrække sig. Kieras oplevelse af buddhismen er fortalt på en personlig og åben måde og ikke udlagt som den eneste løsning. Man kan se på det som et forslag – og måske ikke engang dette; det er i al sin enkelthed blot en del af hendes historie. Man kan derfor tage det med sig, som man kan bruge.
Til slut skal det blot siges: Min eneste ”negative” tanke om bogen er, at den endnu ikke findes på dansk. Hvis du kan, så læs den!
/Vicki S.
Pingback: luottoa